Зала Ом | Йога в центъра на София

Суря намаскар - поздрав към слънцето

Основно по книгата "Суря намаскар" от Свами Сатянанда Сарасвати

Суря Намaскар означава "поздрaв към слънцето" и се практикува ежедневно в Индия от хиляди години. Този ритмичен комплекс от асани с контролирано дишане, рецитация на мантри и осъзнаване на чакрите е завършена САДХАНА, цялостна духовна практика. Това представлява техника за отваряне на тялото и съзнанието към космичната енергия, излъчвана от Слънцето.

В йога слънцето се олицетворява от ПИНГАЛА или СУРЯ НАДИ, канал по който тече праната, енергията която дава живот. Суря Намaскар има директен витализиращ ефект върху слънчевата, динамичната енергия в тялото, която тече през пингала нади и при редовно практикуване регулира нейният поток. По този начин се балансира активността на физическата енергия (пингала нади) и менталната енергия (ида нади). Според йога здравето е свързано именно с баланса на тези два потока на енергията. Всяко нарушение на това равновесие между физическата и менталаната активност, между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система причинява различни заболявания на тялото или ума.

Динамичният комплекс, Суря Намaскар, е съставен от 12 последователно изпълнявани пози, съчетани с контролирано дишане и повторение на мантри. Тези позиции генерират прана - фина енергия, която активизира и психическото тяло. В цялостната практика Суря, Слънцето, се възприема като символ на духовнoтo съзнание, духовната светлина. Външното слънце просто отразява слънцето в нас самите, а това вътрешно слънце е нашето фино, духовно сърце. Един от най- красивите аспекти на Суря намаскар е символиката на всяка една поза, което превръща практиката в красив танц разказващ за пътя, по който минаваме, за да се пробудим (повече може да прочетете в книгата „Суря Намаскар” от парамахамса Сатянанда). Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект на животворната слънчева енергия. Този ритмичен комплекс отразява ритмите на планетата Земя – 12 зодиакални знака в годината, 24 часа в денонощие, както и биоритмите на тялото, символизира проекцията на макрокосмоса в микрокосмоса. Шри Апа Пант в книгата си за Суря Намaскар обещава на практикуващия: "Бавно, но сигурно ... ти ще почувстваш пълната сила на красотата и хармонията, на единството и единението с всичко, което е". Това е обещанието на йога.

Физически комплекса от 12 асани на „поздрава към слънцето“ особено ефективно въздейства на ставите, мускулите на гърба, вътрешните органи и процеси - храносмилането и оползотворяването на храната, дишането, равновесието, плодовитостта и най-вече за развиване на умствената коцентрация и осъзнаване. Положителното влияние върху ендокринната система подпомага баланса в периодите на пубертета и климакса. Хармонизира се цялата ендокринна система, което я прави полезна особено за тинейджърите, в периода, когато техните хормони са силно активни и в състояние на дисбаланс. Това е и една от първите прaктики, в която се посвещават децата след като навършат 8 години. Синхрона на дъха с движенията предизвиква дълбоко и ритмично дишане, което зарежда мозъка с кислород и предизвиква умствена яснота. Суря намаскар се препоръчва и на по-раздразнителни хора, които лесно се гневят и избухват. Те могат да изпълняват повече рундове с динамично темпо. Практиката е подходяща и когато не разполагате с достатъчно време за сутрешна практика, но усещате че имате нужда да повишите жизнената си енергия. Може да се направят 5-6 рунда, с които да се активира праната в цялото тяло, като подготвка за предизвикателствата на новия ден.

С или без мантри, този чудесен комплекс асани трябва винаги да бъде изпълняван с пълно осъзнаване на всяка част на тялото. Наблюдавайте всяко свое движение, не се разсейвайте, насочете ума навътре. Комплексът се изпълняват винаги на празен стомах - най-малко четири часа след ядене или 2 - 3 часа след лека закуска. Идеалното време е сутрин при изгрев слънце или при залез.

Противопоказания: не се практикува, ако имате температура, остро възпаление, обриви или циреи предизвикани от интоксикация на тялото, ако имате много високо кръвно налягане, заболявания на коронарните артерии, ако сте претърпели сърдечен удар, ако имате херния или чревна туберколоза. При дископатия и ишиас е по-добре да се практикува подготвителния вариант или алтернативна програма от асани. Сурия Намaскар трябва да се избягва в началото на менструацията, но може да се практикува в края на периода. При бременност може да се практикува внимателно до 12-та седмица. След раждане може да се започне от 40-ят ден за възстановяване тонуса на мускулите на матката. Практиката има ефект дори когато се изпълнява само мислено – представяте си, че я изпълнявате перфектно.

 1. ПРАНАМАСАНА – молитвена поза.

 2. ХАСТА УТХАНАСАНА - поза с вдигнати ръце.

 3. ПАДАХАСТАСАНА – поза с ръце до ходилата. ПП: Хора с проблеми в кръста не трябва да се навеждат напълно, а само под прав ъгъл спрямо краката или само до когато им е комфортно.

 4. АШВА САНЧАЛАНАСАНА – поза ездач. ПП: Пълното разтягане не се препоръчва за хора с проблемни колена и глезени.

 5. ПАРВАТАСАНА – поза планина. ПП: Обърнатите пози не се препоръчват при високо кръвно налягане и коронарни смущения, артеросклероза, замърсена кръв (химикали – лекарства, вода, храна) наскоро прекарани операции, инсулти и възпаления в областта на главата – уши, зъби, очи, както и при глаукома, заболявания на мозъка, дископатия, бременност и обилна менструация. Алтернатива: Вместо поза Планина, ПАРВАТАСАНА, и следващата поза, поздрав на осем точки, АЩАНГА НАМАСКАРА, може да направите поза котка – Марджари‑асана – извивка на гърба надолу с вдишване и нагоре с издишване.

 6. АЩАНГА НАМАСКАРА – поздрав с осем точки. ПП: Тази поза не се препоръчва при високо кръвно налягане и коронарни смущения, сериозни проблеми в областта на кръста. Алтернатива: поза котка, Марджари‑асана.

 7. БХУДЖАНГАСАНА – поза кобра. ПП: Не се препоръчва за случаи на пептична язва, херния, туберколоза на червата и увеличена функция на щитовидната жлеза. Алтернатива: поза котка, Марджари‑асана.

 8. ПАРВАТАСАНА – поза планина. Същото като положение 5.

 9. АШВА САНЧАЛАНАСАНА – поза ездач. Същото като положение 4.

 10. ПАДАХАСТАСАНА - поза с ръце до ходилата. Същото като положение 3.

 11. ХАСТА УТХАНАСАНА – моза с вдигнати ръце. Същото като положение 2.

 12. ПРАНАМАСАНА – молитвена поза. Същото като положение 1.

Отпуснете се, леко затворете очи и вдишайте дълбоко няколко пъти.

Повторете серията, като при положение 4 изнасяте назад левият крак, и съответно при положение 9 сгъвате десният крак в коляното, а при положение 10 прибирате напред левият крак. Това е един цикъл на Сурия Намаскар. Трябва да направите не по-малко от три, а ако имате време и желание - и повече.

Накрая за няколко минути се отпускате напълно в Шавасана, позата за релаксация, с бавно, равномерно дишане. Наблюдавайте ефектите от практиката. Къде имате усещане за загряване, усещане за потоци топлина и енергия. Визуализирайте отново изгряващото слънце и се окъпете в неговата светлина, почуствайте радостта от контакта с него и му благодарете за живота, който дарява.

13.10.2013