Зала Ом | Йога в центъра на София

Стрес и релаксация. Йога нидра – йогийски сън

Основно по лекции от Свами Шивамурти Сарасвати и книгата „Йога нидра” на Свами Сатянанда Сарасвати

Стресът е небалансирана реакция на тялото и ума относно събития, към които трябва да се приспособим. Стресът не може и не трябва да се избягва, защото чрез него се развива способността за адаптация. Огромният проблем, с който хората се срещат, е ежедневното свръхнапрежение и дистреса, т.е. наслагване на стресови състояния, без истинско възстановяване на равновесието в ума и нервната система като цяло. Нервната система работи в две посоки – от ума към тялото и обратно от тялото към ума. Ако умът е напрегнат, стомахът също ще е напрегнат, ще е засилено цялото кръвообръщение и т.н. – това е психо-соматичният път. При обратния процес, напрежението в тялото ще предизвика напрежение в ума – това е сомато-психологичния път на нервната система. И ако няма релаксация, ако няма спиране на потока от сигнали, се получава един порочен кръг: ум – емоции - тяло – реакции - поведение. При начина на живот в съвременната цивилизация, напрежението започва основно в ума. Днес дори и конвенционалната медицина признава, че корените на голяма част от заболяванията, някои от тях съвсем нови, лежат в ума. Това се проявява и като липса на хармония във външния живот – семейството, хаос в социалния живот, агресия и воюване между нациите.

Йога помага по два начина: 1) Чрез релаксация може да се освободим от стрес и 2) Чрез правилно отношение и умствени нагласи се предпазваме от натрупване на стрес.

В йога-текстовете се казва, че спокойствието може да се открие само вътрешно, то никога не идва отвън. За да създаваме спокоен и хармоничен свят, първо трябва да се научим да релаксираме и хармонизиламе самите себе си - собственото си тяло и ум. По отношение на съзнанието, стресът бива съзнателен, подсъзнателен и несъзнателен. Преживяванията се натрупват във вътрешния склад – съзнанието под формата на модели - архетипи или както се наричат в йога – самскари. В зависимост от това къде се натрупва напрежението, то бива 3 вида: мускулно, умствено и емоционално. Различните клонове на йога и техните техники се занимават с напрежението на всички тези нива.

В йога релаксацията означава пълно отпускане за определено време, в което се постига пълна почивка и възстановяване на жизнените сили. Това е умението да насочим вниманието си за известно време към избрана от нас посока, която е различна от непрекъснато повтарящите се проблеми и търсене на решение за тях. Тази практика довежда до засилване на волята и спонтанно намиране на отговори за проблемите. Техниката за релаксация в йога се разгръща в два едновременно случващи се етапа – физическо отпускане на мускулите и отвличане на съзнателният ум от емоционално заредените мисли и насочване към неутрални дейности като осъзнаване и/или отброяване на дъха, частите на тялото и т.н. Освен отпускане и възстановяване, практиката на релаксация неусетно довежда човек до същите резултати, които целят различните техники за медитация и осъзнаване, а именно засилване на волята (силата на разума), развиване на способността за самонаблюдаване, разширяване на съзнанието и развиване на качества като различаване на истина от неистина (вивека) и непривързаност (вайрагия).

Способността за релаксация може да бъде развивана. Чрез нея можем да променим живота си и да го направим по-пълноценен, по-спокоен и по-приятен. Релаксацията е и наука, защото се базира на научно доказани факти. Резултатите от нея са:

Йога нидра (йогийски сън) е техника за дълбока, съзнателна релаксация. Премахва напрежението на физическо, ментално и емоционално ниво. Това е техника за отдръпване на ума от сетивата (пратияхара), в която се овладява разсеяността на ума и му се дава възможност да релаксира. Тази практика е научен метод за освобождаване от дълбоките психични напрежения. Успокоява и възстановява мозъчната дейност, подмладява. Създава алфа мозъчен ритъм, който е най-подходящият ритъм за почивка на тялото и ума. Счита се, че 1 час практика се равнява на 4 часа обикновен сън.

Йога нидра е извлечена от тантрите и осъвременена от Свами Сатянанда Сарасвати. Тази практика има много етапи, предназначени за различните видове напрежение и те се въвеждат постепенно.

Релаксация на физическото тяло се постига през първия етап от практиката чрез осъзнаване на различните части на тялото. Освобождаването от напрежението може да се прояви като болка, сърбеж, кашляне, конвулсия и др. Релаксация на ума се постига с осъзнаване на дишането и визуализация, което позволява да се извикат подтиснатите спомени и впечатления от миналото. Освобождаването на напрежението може да се прояви като видения, мисли, образи и др. Освобождаването от емоционалното напрежение се постига чрез волевото извикване и преживяване на различни противоположни сетивни усещания и емоционални състояния. То може да се прояви като сълзи, смях, треперене или скованост на физическото тяло.

Йога нидра е състояние подобно на заспиване, но в това състояние съзнанието е на границата между будността и съня; интелектуалният ум работи, но спокойно и релаксирано, едновременно с това има достъп до по-дълбоките нива на ума - подсъзнателното и несъзнателното, които може да се пречистят от натрупани негативни мисли и чуства. Подсъзнателният ум съдържа всичко от момента на зачатието до този момент сега. Всичко приятно и неприятно, с което се сблъскваме се запечатва в подсъзнанието. По време на йога техниката за дълбока релаксация (йога нидра) или по време на медитация се позволява на подсъзнанието да изрази себе си, като в същото време ние сме в съзнание. Ако можем да бъдем обективни и безпристрастни наблюдатели на дадено преживяване, когато то изплува от подсъзнателния ум, това е начинът, по който можем да преодолеем състоянието, което е свързано с него. Когато един възрастен може да преживее отново като непредубеден свидетел дадена случка от своето детство, която е била причина например за страх, тогава този корен на страха се изтръгва, защото осъзнава, че този страх е бил напразен. Напрежението от ума се премахва и страхът веднага си отива. Много е важно подсъзнателният ум да бъде свободен от напрежение. В противен случай ще имаме едно пренапрегнато подсъзнание, което ще контролира основните системи в тялото по неадекватен начин. Днес се признава, че ракът е психосоматично заболяване. Това означава, че и ракът се създава от нашия ум, от начина, по който мислим. Ако можем да променим нашето мислене, то ние бихме могли да променим отношението, което имаме към живота или хората, и можем да върнем обратно развитието на заболяванията. Чрез практиката йога нидра, в подсъзнанието може да се заложи положителна програма (санкалпа), която да работи за позитивна трансформация на личността и в следсвие и промяна на живота, за която ще се говори по-подробно след няколко седмици.

Насоки за практикуване на йога нидра:

  1. В практиката йога нидра не трябва да анализирате инструкциите и да се концентрирате. Ако се опитвате да се концентрирате, ще попречите на естествения поток на осъзнаване, който отвежда ума все по-дълбоко и по-дълбоко в Аз а;

  2. В йога нидра е важно просто да се оставите на инструкциите на учителя и да наблюдавате преживяванията, които могат да се появят, с пълно осъзнаване, непривързаност и без очаквания;

  3. Не позволявайте външните звуци да нарушават практиката Ви – те ще Ви помогнат да поддържате вниманието си будно;

  4. Напрежението и неудобството, което изпитват тялото или умът, ще си отидат по естествен начин по време на практиката;

  5. Ако изпитвате прекалено силно напрежение, тогава се раздвижете, но много тихо, за да не смутите останалите практикуващи;

  6. Ако се появят негативни преживявания – страхове, безпокойство, скрити неврози, опитайте се да ги наблюдавате без да реагирате. Това са просто умствени токсини, които изплуват и Вие се освобождавате от тях;

  7. Излизайте от практиката много бавно, особено ако сте заспали;

  8. Никога не събуждайте и не докосвайте околните, нека те сами по естествен начин излязат от съня. Ако се наложи събуждане на някого, оставете преподавателя да го направи;

  9. Ако излезете от практиката преждевременно, останете в шавасана и наблюдавайте дишането си;

  10. Поддържайте тялото си топло и не практикувайте на течение.

14.11.2013