Зала Ом | Йога в центъра на София

Природосъобразно и пълноценно хранене. Аспекти на западния и източния подход при храненето. Храненето според йога и аюрведа.

Има голяма разлика в подхода към храненето на източната култура и западната култура. Западният материалистичен подход е генерализиращ и разглежда храната само като субстанция, гориво за тялото и затова вниманието е изцяло към хранителната стойност на съставките на храната – колко белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и т.н. Традиционно на изток се подчертава важността и на географският регион, сезона, конституцията и характера на човека, т.е има индивидуален подход. Най-важното е, че храненето следва етичните принципи – ненасилие, чистота и т.н. Определящо е това по какъв начин е добита храната, с какво отношение е приготвена и с каква нагласа се приема. Така начина на хранене се превръща в пътуване от грубото физическо тяло към най-фината ни същност – душата. Всичко, което поемаме със сетивата си, също е храна. Ние сме това, което възприемаме и ядем, т.е. качеството на енергията му (сатва, раджас или тамас) определя физическото тяло, ума и психиката – себеусещане, мотивация и поведение. В темата е направен опит за представяне на източния и западния подход и не претендира за изчерпателност, но би могла да Ви подтикне към размисъл и действие.

Въпросът “как да се храним правилно” е колкото важен толкова и сложен. Съществуват голям брой разработени системи за здравословно хранене, основани на различни принципи и интересното е, че по много от основните си положения те се различават. Още по-усложнен в нашето съвремие е въпросът за здравословното хранене като се отчете факта, че селското стопанство ни предлага отглеждани с изкуствени торове и пестициди, селектирани, генно променени, изкуствено узрели парникови зеленчуци и плодове, а източник за месото и яйца са животни хранени с антибиотици, хормони, отглеждани и убивани по ужасен начин. Хранителната промишленост предлага рафинирани, замразени, многократно топлинно преработени, боядисани, пълни с “подобрители” и консерванти, овкусени до неузнаваемост, готови храни, които с месеци пътуват по търговската верига от производителя до нас. Изглежда венецът на природата – човекът – се грижи не за това как да се нахрани пълноценно, а за това как да поддържа производствено-търговският цикъл и е превърнал себе си в послушен и сляп консуматор на храни, за които не знае какво съдържат в действителност и имат ли някаква питателна стойност. Като чи ли човекът е загубил вече верният си нюх за подбор и количество на приеманата храна.

В толкова разнообразният набор от теории и диетологии има общи принципи, например:

Алкално-киселинен баланс и pH на кръвта (изчерпателна информация и таблица за pH, което предизвикват различните храни в организма,, може да прочетете в сайта: daoin.com) Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която се приема като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. води до образуване на киселини в организма, стомахът реагира като отделя също по-голямо количество стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки, рафинирана захар, сладкиши, шоколад, компоти, преварена храна и др. Свръхпроизводството на киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и др. В този случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. Постоянното подкисляване може да предизвика хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, склероза, гъбични заболявания, различни възпаления, язва, рак, остеопороза и чупливост на костите, главоболие, мигрена, ревматизъм, акне и др. Затова е необходимо да се ограничава употребата на храни и газирани напитки, които образуват свръхкиселинност в стомаха.

Човешката кръв е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45 и отразява съотношението между киселини и основи в организма. Ако pH на кръвта на човека падне до или под pH 7,00 той се намира в голяма опасност. Допустимият диапазон е много малък между 7,35 и 7,45 и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние, преобладаващо са хранителни продукти с основнa/алкална реакция и високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват с излишната киселинност до неутрални съединения, които се изхвърлят от организма. Балансираното хранене е с превес на алкалните храни - 60 - 70 % от хранителните продукти трябва да предизвикват в организма основна реакция и 40 - 30 % да имат или да предизвикват кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете трябва да преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях.

М. Бирхер-Бенер – един от основоположниците на съвременната диетология – без да отхвърля значението на калориите, говори и за един друг вид енергия, жива енергия, съдържаща се в хранителните продукти, която дава по-съществено, витално качество (“Суровата растителна храна, нейното лечебно и здравословно действие”). Той говори за слънчева енергия и за хранителните продукти като акумулатори на слънчева енергия. Разделя ги в три категории:

  1. Пордукти притежаващи най-голяма хранителна ценност – акумулатори от първи ред – зелените листа, плодовете, зеленчуците, коренните, ядките, а също майчината кърма, прясното краве мляко.

  2. Продукти с намалена хранителна стойност – акумулатори от втори ред – термично обработените растителни продукти, пълнозърнест хляб, превареното мляко, млечните продукти, рохките яйца.

  3. Продукти с незначителна хранителна стойност – акумулатори от трети ред – рафинирани (изделия с бяло брашно, бяла захар), силно термично обработените зеленчуци, консервираните продукти, сладката и бонбоните, месото и месните подукти. М. Бирхер-Бенер ни казва, че освен с материалните субстанции в храната, освен с топлинната енергия, човек се захранва, или зарежда, и със слънчевата енергия натрупана в хранителните продукти.

От хилядолетия насам йогите говорят за един по-фин вид енергия, наречена прана. В Китай наричат тази ези енергия ЧИ, в Япония КИ. Тя присъства навсякъде и е важно да я поемаме и натрупваме. Йога, Аюрведа и други източни системи учат как да извличаме праната, как да се “храним” с нея. Един от простите и достъпни за всеки начини е с продължително и старателно дъвчене – нещо което е препоръчвано и от съвременната диетология и нутрилогия. От гледна точка на храненето системата на йога съблюдава следните принципи, които спомагат да се съхрани или събуди естествената способност на човека за правилен подбор на подходящата за него храна:

• храната да е естествена, прясна и да не е много термично обработвана, т.е. да е богата на слънчева енергия и прана. Една четвърт от храната трябва да е сурова. Приготвяйте толкова храна, колкото можете да изядете на едно хранене. Никога не прeтопляйте храната. Намалете топлинната преработка колкото е възможно. Намалете или изключете пърженето като начин на приготвяне. Най-добрата топлинна преработка е варенето на пара, след това идват варенето и печенето. Не яжте консервирани храни и престояли мазнини;

• храната да съдържа балансирани количества белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини соли и микроелементи и да е разнообразна – скорошното огладняване след хранене обикновено е предизвикано от липса на нужните микроелементи в храната и това е сигнал от организма да ги търси в други видове храни;

• Предпочитайте хранителни продукти от вашият регион;

• Осигурявайте пълно усвояване на хранителните вещества по целият храносмилателен тракт: с бавно и продължително дъвчене на твърдата храна (колкото е броят на зъбите – 32 сдъвквания), стомаха да се запълва наполовина с твърда храна, ¼ с вода и оставащата четвърт празна, за да е в консистенция подходяща за храносмилане. Спрете да се храните преди да сте усетили тежест, което няма позволи преждевременно отваряне на пилора на стомаха и преминаване на несмлените части от храната към двадесетопръстника. Установете Вашето идеално количество храна и се придържайте към него – избягвайте както преяждането, така и недохранването – не използвайте храната като начин за самонаказване или награждаване;

• Пазете се от лъжливото чувство за глад (защото най-вероятно сте жадни или тревожни). Осъзнавайте дали замествате липсата на положителни емоции с ядене. Не яжте когато сте изморени, ядосани, разстроени. Създавйте добро настроение на трапезата.

• Осъзнавайте мислите и емоциите си докато приготвяте храна за цебе си и другите – влагайте старание, уважение, любов и благодарност. По време на ядене благодарете за храната, почуствайте всеки аспект на вкуса, отдайте се само на храненето без да се разсейвате с други неща (напр. телевизия, четиво);

• Не се допускайте създаване на условия за ферментация/гниене в организма, т.е. образуване отрови, като: избягвайте тежки, мазни и пикантни храни - месо, яйца и др., съчетавайте съвместими видове храни - не правете сложни комбинации от различни видове храни в едно хранене, не яжте и безразборно всичко което ви привлича. НЕ разреждайте хранителните сокове непосредствено преди, по време и скоро след хранене с повече от 150-200 милилитра течност;

• Плодовете приемайте поне 30 минути преди ядене.

• Хранете се в определени часове. Яжте само тогава когато сте наистина гладни не похапвайте между основните хранения, това изтощава жлезите, които произвеждат храносмилателните ензими и храната не се усвоява добре.

• Не яжте непосредствено преди сън - избягвайте късните вечери;

• Храната, напитките и водата които приемате да бъдат нито много горещи, нито много студени.

• Трябва да се осигури пълното извеждане на отпадните продукти, за кето е необходимо да пиемате 1,5-2 литра ЧИСТА вода всеки ден и достатъчно количество целулоза/ фибри;

• Храната не трябва да съдържа дразнещи вещества в големи количества (люти, кисели, горчиви, силни подправки, алкохол и др.), които пречат на концентрацията на ума.

• Спазвайте така нареченото естествено гладуване – 12 часа от вечерята до закуската на следващия ден.

• Един ден в седмицата бъдете само на плодове, като в едно хранене е само един вид плод;

• По време на хранене гърба трябва да е изправен, за да се подпомогне храносмилателната система. За 10-15 минути след хранене оставайте във Ваджрасана (поза гръмотевица, която наподобява позата в която японците правят чаената церемония). Не извършвайте тежка работа непосредствено след хранене. След обяда си починете за малко, а след вечеря се разходете;

• Хранете се, за да живеете, не живейте за да ядете. Имайте в предвид, че средно 70 % от енергията отива за храносмилане.

Йогите предлагат като най-подходящи следните храни: орехи, бадеми, лешници и други ядки, семена, зърнени храни - пшеница (особено покълнала), пълнозърнест хляб, овесени ядки, ориз, елда, бобови – боб, нахут, леща, „зелена соя” (мунг дал или мунг биин) и др., пресни и сушени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, мед, масло и растителни масла. Тази млечно-вегетарианска храна напълно задоволява потребностите на организма от всички хранителни вещества.

Много научни трудове показват, че физиологически, анатомически и инстинктивно човешките същества са перфектно пригодени към хранене с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Сравнение на анатомичните особености при месоядни, тревопасни и плодоядни животни и хора е дадено в книгата "Философия на вегетарианството", П. Р. Саркар, която може да се изтегли свободно от интернет.

ВЕГЕТАРИАНСТВО

• Йога препоръчва, но не проповядва вегетарианство;

• режимът на хранене варира според климатичните условия, сезона, личността и садханата (йогийската практика), като вегетарианството се препоръчва в по-напредналите етапи;

• може да се обобщи че вегетарианството е най-естествения и опростен хранителен режим от гледна точка на смилане от организма.

Източници на протеини Нито един от растителните протеини не съдържа едновременно всички аминокиселини, необходими да се приемат дневно, така че трябва да се КОМБИНИРАТ различни видове растителни протеини от следните източници: • пълнозърнести храни; • ядки и семена; • бобови растения; • млечни продукти.

Най-добрите комбинации от горните храни са следните: • пълнозърнести храни и бобови растения; • ядки и семена и бобови растения; • пълнозърнести храни и млечни продукти.

Калций - Симптомите на недостатъчност са забавяне на растежа (при деца), слаба имунна система, анемия, усещане за слабост (в мускулите и костите), остеопороза, косопад, влошаване на състоянието на зъбите, артрит и ревматизъм, неравномерен пулс, кожни дразнения, разширени вени, слабо зрение. Вегетариански източници на калций: • сусамово семе, тахан, ленено семе, бадеми, бразилски лешник; • слънчогледово семе; • млечни продукти – сирене (швейцарско сирене, извара), кисело мляко, прясно мляко; • яйца; • соеви продукти – соеви зърна, тофу, соево мляко; • зелени и листни зеленчуци – листа от глухарче, броколи, бяло цвекло, спанак, зеле, цикория, марули, брюкселско зеле; • бобови растения – грах, мунг биин (мунг дал – вид бобово растение, произходът му е от Азия, но сега се отглежда и в Китай и Австралия); • пшеничено брашно

Желязо - Симптоми на недостиг на желязо: бледност, замайване, задъхване, липса на енергия/отпадналост Вегетариански източници: меласа, сусамово олио, фъстъци, кашу, бадеми, шам фъстък, соя, магданоз и други зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, зеле, лук, сок от сливи, сок от вишни, грозде, много сушени плодове, особено цветните - смокини, стафиди, кайсии, покълнало жито, водорасли. Витамин Ц подпомага усвояването на желязото, затова е добре да се приемат и храни богати на витамин Ц: цитрусови плодове, ягоди, малини, боровинки, зелени зеленчуци като броколи и зеле, праскови, ябълки, банани, домати.

Витамин B12 - Синтезира се основно от естествената флора на червата, така че трябва да се осугурява подходяща среда, да се приемат антибиотици само в краен случай и то само в комбинация с пробиотици. Симптоми на недостиг на витамин В12: болки и слабост в крайниците, слаби рефлекси, трудности при придвижване, неконтролируеми спазми на крайниците, изтръпване, схващане, “бодежи и иглички”, горещи и топли вълни, нервност, умора. Вегетариански източници: • сирене • прясно и кисело мляко • кълнове • бирена мая • морски водорасли, спирулина, хлорела • гъби • билки – зарасличе • мизо (японска храна); темпе (индонезийска храна).

ИНДИВИДУАЛЕН АЮРВЕДИЧН ПОДХОД КЪМ ХРАНЕНЕТО: ХАРМОНИЗИРАНЕ НА ДОШИТЕ Както вече споменахме в началото, според философията Самкхя, първият еволют е Махат – Великото Начало, Космичният интелект, който по-нататък се “развива” и дава началото на множество еволюти, всеки следващ от които има по-груби характеристики, докато се стигне до появата на осезаемата материя. Илюстрация на този процес е твърдението, че света е възникнал от трансценденталната енергия чрез вибрацията на мантрата АОУМ, която се е уплътнила в 5-те елемента, които са с намаляваща честота на вибрация:

• Акаша ( пространство ) - първият елемент или пространството,

• Вятър ( въздух ) - вторият елемент - движението на пространството,

• Топлина ( огън ) - третият елемент - резултат от триенето при движението,

• Вода - четвъртият елемент - свойството на материята да се разтопява,

• Земя петият елемент, твърдото състояние на материята.

Всеки елемент притежава качествата на предходния и има свои.

В комбинация по 2 елемента се образуват 3-те доши (доша = природа, даденост) – Вата, Пита и Кафа.

Въздухът и пространството образуват вата.

Огънят и водата образуват питта.

Земята и водата образуват кафа.

Аюрведа е древна индийска философия за здраве и хармония. Според Аюрведа всеки индивид се ражда с изначална доша или комбинация от доши, но една от тях доминира. Уникалното присъствие на дошите във всеки човек определя неговата индивидуалност - физическа, психическа, духовна и емоционална. Всички функции в тялото се ръководят от дошите. Поддържането на този изначален баланс е пътят към нашето здраве. Когато балансът се наруши се появява болестта. Балансирането на дошите възстановява хармонията и здравето.

Вата с природата си на вятър, придава енергия, живот, движение и изразяване. Тя е главната доша, или биологична сила. Тя е мотивиращата сила, стояща зад другите две доши, които са неспособни да се движат без нея. Ключът към управлението на всички доши е да се грижим за вата.

Пита, с качествата си на огън, създава топлина и светлина, чрез които ние имаме възможност да виждаме, да смиламе храната и информацията и да се преобразяваме. Пита означава силата на храносмилането или “сготвянето”, съзряването – това, което кара нещата да съзреят и узреят.

Кафа, с естеството си на вода, подкрепя и захранва другите две сили като жива тъкан. Думата Кафа насочва и към значението на слуз или флегма, или това което слепва нещата, обозначава силата на сцеплението.

Според Аюрведа съществуват 7 психофизиологични типа: 1. Вата 2. Питта 3. Кафа 4. Вата-Питта 5. Пита-Кафа 6. Кафа-Вата 7. Вата-Питта-Кафа.

Характеристики на Вата Доша • Комбинация от въздух и етер • Лека, тънка телесна структура • Бързо извършва отделните действия • Нередовно усещане за глад, нередовно храносмилане, запек • Лек, накъсан сън; безсъние • Ентусиазъм, жизненост, живо въображение • Възбудимост, променливи настроения • Бързо усвояване на нова информация, която впоследствие бързо се забравя • Тенденция към безпокойство • Лесно се уморява, енергията се проявява на приливи, ‘изблици’.

Характеристики на Пита Доша • Комбинация: огън и вода • Средно сложени • Средно силни мускули, средна издържливост • Остър глад, силна жажда, силно храносмилане • Не могат да пропускат хранения • Склонност към проява на гняв/ раздразнителност при подлагане на стрес • Светла, червендалеста кожа, често с лунички; светла или червеникава коса • Непоносимост към слънце и горещина • Предприемчиви, обичат предизвикателствата • Остър интелект • Точна и изразителна реч.

Характеристики на Кафа Доша • Комбинация: вода и земя • Солидно телосложение; силни, много издържливи • Стабилна енергия; бавни, грациозни движения • Спокойни и отпуснати; бавно се ядосват • Гладка, хладна, дебела, бледа и често мазна кожа • Бавно възприемане на нова информация; добра памет • Тежък, продължителен сън • Склонност към свръхтегло • Бавно храносмилане, леко и меко огладняване • Привързани, толерантни, милостиви • Склонност към властност, с чувство за притежание, самодоволни

ДОША означава недостатък или дефект и обозначава факторите, които носят болест и разстройване на здравето. Например ако един човек с питта конституция приема питта-увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Докато ако човек с кафа конституция приема същите храни, това няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената кафа. Аюрведичното лечение се осъществява на две сходни равнища, свързани с дошите. 1. Лечението на болестта, което ни помага да се справим със специфичните оплаквания – от обичайните болежки до заплашващите живота болести. На това равнище Аюрведа предлата специални лечебни практики за намаляване на една или друга прекомерно увеличени доши. Тези терапии са пречистване, храни, подправки, билки, масажи, сауни, разнообразни форми на мануална терапия, физически упражнения, излагане на слънце и вятър и др., кристали и др. и обикновено се прилагат от аюрведичен лекар. (Съгласно здравната система в Индия, всеки може да избере лечение по една от двете системи – аюрведа или алопатичната, конвенционалната медицина). 2. Управлението на начина на живот. Аюрведа ни казва как да живеем в хармония с нашия психотелесен тип не само за да се предпазим от болести, но и да използваме пълния си духовен потенциал. На това ниво Аюрведа се занимава с правилата за живот, които трябва да следваме в ежедневието си – нещо което зависи в по-голяма степен от нас самите.

Йога има място и на двете нива на лечение. Йога-техниките се използват като терапевтични инструменти в Аюрведа, както за лечението на болестите, така и за управлението на начина на живот. Йогийските пози и дихателни упражнения лекуват множество заболявания, особено структурни проблеми или състояния при които енергията на човека е ниска или изчерпана. Йога има превъзходно въздействие и при психически и ментални заболявания поради нейното специфично въздействие върху ума чрез релаксацията и медитацията. Йога обаче е по-вероятно да да е по-важна по отношение начина на живот, профилактиката, отколкото за лечение на болести. Йогийските пози, пранямите, релаксацията и медитацията са най-добрите инструменти за поддържане равновесието на дошите.

Аюрведа описва храносмилането и усвояването на храните на три нива според: • Вкусове: сладко, кисело, солено, люто, горчиво, стипчиво • Енергийност: загряващи (кисело, солено, люто) или охлаждащи (сладко, горчиво, стипчиво) • Ефект след храносмилане: анаболичен или катаболичен - в тънкото черво настъпва разграждането и тогава храните имат проявление на послевкус (вторичен вкус ) - лют, кисел или сладък.

Как да свържем 5-те елемента с храната? - С вкусовете – има 6 вкуса. Как се образуват вкусовете? - Те са отново комбинация от 5-те елемента. Усещането на вкусовете не само влияе върху храносмилането, но има директно въздействие върху дошите. Основен принцип в Аюрведа е, че подобното увеличава подобното. Hапример сладкото, произлизащо от елементите вода и земя увеличава кафа доша, която е проявление на същите елементи, а намалява вата и питта. Вата обикновено налита на противопоказното. Другите дошови типове могат да се доверят на тялото си, какво им подсказва то.

Сладкия вкус = вода + земя, (т.е. на кафа доша им е противопоказно) Лютия вкус = огън + възхдух (на кафа доша им се отразява много добре) Соления вкус = огън + вода Горчивия вкус = въздух + етер (вата доша не бива да яде горчиви храни, за тях е сладкото). Стипчивия вкус = въздух + земя (не е за вата и кафа доша, но става за пита доша) Киселия вкус = огън + земя (вата доша подходящ, за кафа доша – умерено)

Храните според вкуса Сладки: Захар, мед, ориз, тестени изделия, мляко Кисели: Лимони, кисело мляко, сливи, оцет Солени: Всяка солена храна Люти: Чили, лют пипер, джинджифил, лютиви подправки Горчиви: Зеленолистни зеленчуци например спанак, цикория и др. Стипчиви: Боб, леща, нар, ябълки, круши.

Хранителен режим при Вата Доша • Затоплящи и питателни храни, да се избягват студени и големи количества сурови храни • Предпочитайте храни, които са топли, тежки и мазни; ограничете до минимум храните, които са студени, сухи и леки • Отдавайте предпочитание на храни, които са сладки, кисели и солени; минимизирайте храните с много подправки, люти, горчиви и стипчиви • Млечни продукти • Масла (растителни) и ядки • Естествени подсладители (да се консумират умерено) • Намалете приема на стимуланти • Намалете консумацията на бобови растения (с изключение на тофу и боб ‘мунг дал’) • Намалете приема на зелеви растения; сухи и леки плодове например ябълки, круши, сушени плодове.

Хранителен режим при Пита Доша • Отдавайте предпочитание на храни, които са хладни и течни, ограничете до минимум приема на гореща храна • Предпочитайте сладки храни, горчиви и стипчиви; не приемайте много люти, солени или кисели храни • Намалете киселите млечни продукти • Отдавайте предпочитание на сладките плодове и избягвайте киселите • От бобовите растения избирайте тофу и мунг дал • Яжте горчиви храни, за да прочистите черния дроб • Намалете приема на люти подправки, сол, лук, чесън • Намалете приема на мазни, пържени храни • Намалете кофеина, алкохола, червеното месо.

Хранителен режим при Кафа Доша • Отдавайте предпочитание на леки, сухи и топли храни; избягвайте тежки, мазни и студени храни • Приемайте люти, горчиви и стипчиви храни; избягвайте сладки, солени и кисели храни • По принцип избягвайте млечните продукти • От естествените подсладители е подходящ само меда • Намалете приема на растителни масла и ядки • Можете да приемате повечето зеленчуци; от плодовете за предпочитане са по-леките, например ябълки, круши • Всички бобови растения са разрешени с изключение на тофу • Всички подправки с изключение на сол • Намалете приема на червено месо.

За по-подробна информация на български език вижте в следните сайтове: - Подробен тест за определяне на дошовият тип, препоръки за хранене и начин на живот може да намерите в сайта: kukuriak.com/tritedoshi/; - Подробна информация за вкусовете на храните, неподходящи комбинации храни, аюрведичните принципи и т.н. има на сайта: ayurveda.lotusguides.net - Курсове по аюрведична кухня се предлагат на този сайт: vegiveda.com.

04.12.2013