Зала Ом | Йога в центъра на София

Правила и препоръки за практикуване на йога асани

Основно по книгата „Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха“ от Свами Сатянанда Сарасвати

Асаните имат по-голям ефект, когато се изпълняват по определена начин и то след правилна подготовка.

Индивидуален подход: Правете практиките без да се напрягате, наблюдавайте и спазвайте принципа на ненасилие и постепенност. Доколкото е възможно изпълнявайте точно инструкциите на учителя и ги спазвайте когато практикувате самостоятелно. Всеки прави упражненията до степен, до която може. Не се сравнявайте с другите, в йога се приемаме такива каквито сме и започваме винаги от своето ниво, не се опитваме да се надскачаме, забравяме за амбициите си.

Един от основните принципи в Йога е АХИМСА, т.е. ненасилие. В своето ежедневие човек е заобиколен от насилие - външно и вътрешно - физическо, психическо, съзнателно и несъзнателно.

В Йога целенасочено се натоварват мускули, които рядко се използват в ежедневието, и съзнателно се отпускат тези, които са постоянно напрегнати. Когато практикуваме Йога, се стремим да създаваме свят на ненасилие, приемане и хармония. Затова и след йога практика човек се усеща спокоен и зареден с енергия. Развивайте вашата лична практика, бавно, стъпка по стъпка, с последователност и търпение. Резултатите няма да закъснеят.

Ако не спазвате правилата може да получите трайни увреждания - физически (разтягания, фрактури) и психически. Ако не можете да изпълните някоя асана, затворете очи и си представяйте, че я изпълнявате по перфектен начин. С групи спортисти е доказано, че комбинирането на реални тренировки и визуализации имат неочаквано силен ефект – резултатите им се подобряват с повече от 50%.

Дишане: Винаги дишайте през носа, ако не е указано изрично нещо друго. Координирайте движенията с дихателния процес, като дишането е водещо.

Внимание/Осъзнаване: Това е най-същественото за йога практиките като цяло. Целта на практикуването на асаните е подобряване, свързване и хармонизиране на всички нива на съществуване – физическо, енергийно, умствено, психично и духовно, което се постига единствено, ако се прави с осъзнаване. Това е съзнателно следене на усещанията в тялото, движението, позата, контрола на дъха и синхронизацията, движението на енергията (праната), насочване на вниманието и концентриране върху определена част на тялото или психичен център (чакра) и най-важното да наблюдаваме мислите и чуствата, които се появяват неканени в ума по време на практиката и да ги приемаме, дори и да не ги харесваме. Нагласата към практиката е такава, че всеки път я изпълняваме все едно за пръв път.

Дясно или ляво: Десняците намират за по-естествено и лесно да започват в посока на дясно, защото така са свикнали, т.е. имат такъв навик – ментална програма. Но след като изучат асаната е добре да започват от другата посока, от ляво, за да сменят нагласата си, което развива нова опитност, а оттам и гъвкавост на ума.

Отпускане/Релаксация: Релаксацията е част от асаната и е толкова важна, колкото самата практика. Съвсем съзнателно обходете тялото и го отпуснете НАПЪЛНО след всяка асана поне за 10-15 секунди, не повече. Пълната и съзнателна релаксация е трудна за постигане, тъй като се изисква максимална концентрация на вниманието. Основната поза за релаксация, шавасана, може да се заема винаги, когато се почуствате физически или умствено уморени, както и да завършвате програмата си с нея.

Противовесна поза: След напред навеждащи асани трябва да следват назад навеждащи асани и обратното. Колкото се практикува с дясната част на тялото, толкова и с лявата, за да се запази балансът в тялото и умът. Време за практикуване: По всяко време, но не и след хранене. Най-подходящото време е рано сутрин, 2 часа преди и по време на изгрева. Подходящо е и времето 2 часа около залез.

Бременност: Задължително се консултирайте с лекар и с компетентен йога учител преди да започнете да пракрикувате. Има много асани, които са благоприятни при бременност, но не трябва да се насилвате и не трябва да правите обърнати асани в последните месеци на бременността.

Противопоказания:

Място за практика: Добре проветрено, чисто и спокойно място с достатъчно пространство, може и на открито при хубаво и тихо време. Начало: Желателно е да дойдете 15 минути преди започването на класа и ако има няколко минути преди началото, да си легнете на пода и да се отпуснете в Шавасана.

Празни черва и празен стомах: Преди да започнете практиката е препоръчително да изпразните пикочният мехур и червата. Последното основно хранене трябва да е било 2-3 часа преди занятието. Добре е да изпиете 1 чаша вода преди занятието и да си имате бутилка с вода до Вас.

Хранителен режим: Естествена и прясна храна в нормални количества. Вегетарианството не е задължително, но е препоръчително за висшите практики. По време на хранене е добре половината част от стомаха да се запълни с храна, ¼ с вода и ¼ да остане празна. Постелка: да не е лесно деформируема - твърде мека и „гъбеста“, защото няма да дава достатъчно опора за гърба или ще губите равновесие в изправен стоеж. Желателно е да си носите малко одеало, шал или чаршавче според сезона, с които да се завивате по време на релаксиращите практики.

Облекло: удобно спортно облекло, което да дава свобода на движение на тялото. Естествените материи са за предпочитане. Играе се бос или по чорапи. Дрехите и чорапите да са чисти. Добре е да свалите всички аксесоари, особено металните – часовник, бижута и очила, ако носите.

Мобилни телефони: Желателно е да изключите изцяло гсм-ът си и само ако имате много сериозна причина да го оставите с изключен звук.

Край: Препоръчва се до 1 час след приключване на заниманията да не се натоварвате много физически. И да ви припомня един съвет от нашите баби да взимате душ не по-рано от 20 минути след изпотяване, тъй като ще отмиете отделените с потта хормони. Това изчакване дава възможност хормоните отново да се резорбират в организма и така да не се получава временен дисбаланс, а и се пести енергията за тяхното възстановяване.

13.10.2013