Зала Ом | Йога в центъра на София

Асани за начинаещи

Серия Паванмуктасана 1, 2 и 3 и упражнения за очите

По книгата "Асана, пранаяма, мудра, бандха" от Свами Сатянанда.

Серията паванмуктасана е една от запазените марки на Сатянанда йога като подготвителнa серия, и е от съществено значение, за да се положи здрава основа, тъй като въздейства върху всички основни стави и мускули, а също така и върху тонуса и ума. Паванмуктасана дава възможност да разберем значението на асаните, като ни позволява да осъзнаем движенията на тялото и фините влияния, които те имат върху различните нива на нашето съществуване.

Паванмуктасана е група от асани, които премахват всякакви токсични натрупвания и блокажи, възпрепятстващи свободния поток на енергията в тялото и ума, увеличават и балансират потока ѝ. Това е много важно условие за увеличаване на ефекта от всяка йога-практика. Местата, в които най-лесно може да бъде спрян потокът от тази енергия, са ставите. Отслабеният енергиен поток на тези места може да предизвика ревматични болки и да доведе до недостиг на енергия в цялото тяло, което е основна причина за много телесни разстройства. Енергията бива блокирана поради неправилна поза, смущение във функциите на тялото, психологически или емоционални проблеми или неуравновесен начин на живот. Това първоначално води до скованост, напрежение в мускулите, лошо кръвоснабдяване и до някои незначителни функционални смущения. Ако обаче тези неща станат хронични, някои от крайниците, ставите или физическите органи могат да започнат да функционират неправилно, да отслабнат или да заболеят. Редовното практикуване на паванмуктасана премахва съществуващите пречки по пътя на енергията в тялото и не позволява създаването на нови. По този начин тези практики спомагат за поддържане на добро здраве и регулират и стабилизират потока на енергията из цялото тяло. Разделени са на три серии, които можете да изпълнявате заедно и поотделно.

Паванмуктасана 1 е антиревматична серия за огъвкавяване и изчистване на ставите на крайниците и главата. Тази серия може да се практикува от всеки - начинаещ или напреднал, млад или възрастен, а също и от тези, които в момента боледуват или се възстановяват след болест. Тя е отлично средство за хората, страдащи от ревматизъм, артрит, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заоболявания и други проблеми, при наличието на които не се препоръчват усилени физически упражнения.

Паванмуктасана 2 - серия за засилване на храносмилателната система - стимулиращи храносмилането и отделителните процеси асани, както и за укрепването на мускулите на гърба и корема. Тя е отлична практика за хора с нарушено храносмилане, запек, киселини, събиране на газове, липса на апетит, както и при диабет, проблеми с репродуктивните органи и при разширени вени. Също така се елиминират енергийните блокажи в коремната област.

Паванмуктасана 3 - шакти бандха - серия асани, която подобрява енергийните потоци в тялото и премахва нервно-муслулни спазми, елиминира енергийните блокажи в гръбнака, стимулира белите дробове и сърцето и подобрява функцията на щитовидната жлеза. Тази серия е подходяща за хора с понижена виталност, скован гръб и особено за проблеми с менструацията и еякулацията, защото тонизира тазовите органи и мускули. Може да се практикува 2 месеца след раждане, за да се въстановят разхлабените мускули. Юношите в пуберитета могат да управляват излишъкът от енергията си като редовно практикуват тези асани. Серията шакти бандха може да се започне от здрави хора в добра физическа подготовка и затова се въвежда постепенно.

Важно! Тялото трябва да бъде релаксирано и единствено мускулите, свързани с изпълнението на асаната, трябва да полагат усилие. Не практикувайте механично - вниманието е изцяло насочено към изпълнението на асаната. За извличане на максимална полза очите са затворени. След всяка серия движения останете спокойно в основната позиция със затворени очи и осъзнайте естественото дишане, онези части на тялото, които са били раздвижени с предходната асана и всякакви мисли или чувства, които възникват в ума ви. Това не само дава възможност на тялото да отпочине, но му дава и възможност да развие чувствителност към вътрешните движения на енергията и менталните и емоционалните процеси. Този период на почивка има почти същото значение като самите асани.

Упражнения за очите. Повечето заболявания на очите се дължат на функционални дефекти на очните мускули, които се влошават от хронично умствено и емоционално напрежение. Тези упражнения подобряват координацията на различните мускули на очите, успокоява се умът и се балансира нервната система. В резултат се облекчават проблеми като късогледство и далекогледство, старческо зрение и кривогледство.

13.10.2013