Зала Ом | Йога в центъра на София

Почистване на носа с вода - Джала нети - една от шестте очистителни техники, шаткарми

Всички видове йога имат за цел еволюция на човека във всичките нива на неговото съществуване. Но за да настъпи трансформация в посока еволюция, физическото, умственото и праничното тяло трябва да се пречистят и станат възприемчиви за благоприятните ефекти на практиката. Пречистването е първото условие за физическото и умствено здраве. Ако физическото тяло е задръстено от токсини и излишни тежки субстанции, нормалната работа на органите се нарушава и това води до заболяване. На умствено поле напрежението от обърканите мисли, от сложните връзки, закостенелите условности и прекомерните емоции води до стрес и умствени разстройства. Според най-ранните текстове Хатха йога се състои от практиките наречени шаткарми. Шат означа "шест", а карма означава "действие" - шаткармите се състоят от шест групи очистващи практики. Целта им е да се пречистят тялото и ума от токсини, енергизиране, хармонизиране, подмладяване и предпазване от болести. Това се постига, като се балансира праната (жизнената енергия).

Пречистващите практики се правят с пълно осъзнаване на процесите, които протичат, 

с усещане на всички промени, които настъпват - от най-явно до най-фино осезаемите.

Първоначално ще Ви запознаем с практиката Джала нети - прочистване на носа с вода. 

Тази практика отнема около 5-10 минути и при нормално състояние се прави 2-3 пъти седмично, a при стресови ситуации най-добре е и сутрин и вечер заедно с миенето на зъбите. За премахване на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до три пъти дневно.

Време на изпълнение: Най-добре е да се прави сутрин, на гладно, преди асани и дихателни практики и вечер при умствена умора. При необходимост може да се прави и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене. В студено време да се прави 50-60 минути преди излизане навън. Противопоказания: Хора с язви, полипи в носа и хронично кръвотечение, с предразположение към ушни инфекции и когато носа е напълно запушен (при синузит, настинка или грип) не трябва да предприемат практикуване на нети. Хора, при които се наблюдава постоянно затруднено преминаване на водата от едната ноздра в другата, е вероятно да имат запушване поради анатомични или други особености и трябва да потърсят мнение на специалист. Да не се прави след хранене и да не се духа силно носа, особено през двете ноздри едновременно, защото може да навлезе в ушите.

Приготвяне на физиологичен разтвор: В 500 мл. чиста вода (дестилирана, изворна или преварена чешмяна) с температурата на тялото се разтваря напълно 1 равна чаена лъжичка чиста готварска сол с продължително разбъркване. Проверете дали всички кристалчета са разтворени. Получава се т. нар. Физиологичен разтвор – при тази концентрация на солта (0.9%) осмотичното налягане е еднакво с това на телесните течности и по този начин този разтвор не се резорбира от организма, а преминава свободно по каналите на носа, разтваря полепналият мукус, увличайки задържаните отпадъци. В случай, че има парещо или болезнено усещане, това може да означава че: 1) солта е или недостатъчно, или е в повече; 2) че водата е по-студена или много топла. Използва се малка каничка, която прилича на чайниче с объл връх на чучурчето и се нарича “нети лота” и може да е направена от керамика, метал, стъкло, пластмаса.

Изпълнение: Проверете коя ноздра е активна в момента (дебитът на преминаващия въздух е по-голям) и започнете от нея. Застанете прави в разкрачен стоеж пред умивалник или широк леген, релаксирайте тялото, започнете да дишате през устата. Наведете главата настрани и пъхнете върха на нети лотата, предварително напълнена с разтвора, в горната ноздра. Накрайникът трябва да се притиска плътно към ноздрата, така че да няма изтичане на разтвор извън нея. Дишайте само през устата. Оставете водата свободно да се влива в ноздрата и тя по естествен начин ще изтича през другата ноздра, без никаква намеса от Ваша страна. Когато сте употребили половината вода, извадете чучурчето от ноздрата, изправете главата и оставете водата да продължи да изтича от двете ноздри. Ако има нужда да прочистите носа от секрети, направете го с нежно издухване. Не духайте носа твърде силно, защото остатъчна вода може да навлезе в ушите. След това повторете процедурата с другата ноздра.

Внимание! Водата трябва да тече свободно и само през ноздрите; ако навлиза в гърлото или в устата, това е знак, че позицията на главата не е правилна и трябва да я наклоните леко напред. Изсушете добре ноздрите след приключване на практиката; в противен случай може да се получи възпаление на носните канали и да се проявят симптоми като при настинка.

Изсушаване на ноздрите:

  1. От изправен стоеж започнете да дишате първо само през лявата ноздра, после само през дясната, като запушвате с палец противоположната ноздра. Дишането е бързо и леко, с акцент върху издишването, сякаш искате да изгасите горяща свещ пред Вас. Изпълнете го 10 пъти с всяка ноздра и после с двете едновременно.

  2. Наведете тялото напред до хоризонтално положение (при проблеми с кръста, се подпрете с едната ръка на някаква стабилна опора, например плот) и завъртете глава първо наляво и с запушена дясна ноздра (долната) и дишайте през лявата както в т.1. След това направете същото надясно и с запушена лява ноздра (долната). Изпълнете същото дишане и с центрирана глава през двете ноздри едновременно. Навеждането помага изтичането на задържаната вода в носните кухини (синусите).

  3. Накрая от изправен стоеж издухайте лявата ноздра с едновременно бързо навеждане напред от кръста и вдишайте естествено докато се изправяте във вертикално положение, пружинирайте така 5-10 пъти. Може да използвате опора, както е описано в т. 2. Повторете същото с дясната ноздра. Изпълнете същото с двете ноздри едновременно.

  4. Уверете се дали не излиза още вода от всяка една от ноздрите, като запушвате другата и издишате. Ако е необходимо, изпълнете Шашанкасана (поза заек), в подходящ за Вас вариант, за няколко минути, за да отцедите задържаният разтвор. Ако има остатъчна вода, направете още веднъж процедурата за подсушаване.

Полезно въздействие: Отстранява секрети и замърсявания от носните пътища и синусите, което осигурява свободно и пълно дишане. Помага за изработване на стабилен навик за дишане през носа и подобряване на усещането за мирис. Подпомага поддържането на добро здравословно състояние на ушите, очите и гърлото. Предотвратява и лекува хрема, синузит, алергия, астма. Помага при късогледство, в някои случаи на намален слух, при ангина и възпаления на слизестите мембрани. Премахва мускулното напрежение в лицето; помага при нервни тикове и парализа на Бел. Способства за поддържане на свеж и младежки вид. Чрез джала нети се стимулират нервните окончания в носа, с което се повлиява върху дейността на мозъка и общото здраве. Помага за балансиране на лявото и дясното мозъчни полукълба. Има освежаващо и успокояващо въздействие има върху ума, премахва сънливост и отпуснатост. Облекчава тревожността, превъзбудени състояния, гнева и депресията. Повлиява добре мигрени и епилепсия.

Бележка за практиката: След практикуване известно време може да се използва по цяла каничка за всяка ноздра.

19.11.2013